Descantatoarea ia o matura, foc, un topor si o oala cu apa. Se aseaza in pragul usii de afara si cat descanta se uita la un pom. Muma copilului sade la spatele ei. Se descanta numai cand soarele e pe muchie, gata de asfintit. Cand zice "cu focul te-oi arde" - arunca jos focul; "cu matura te-oi matura" - atinge cu ea de pardoseala; "cu apa te-oi ineca" - varsa jos apa; " cu toporul te-oi taia" - ciocaneste cu el in stalpul usii, in dreapta si in stanga.
U, Muma Padurii,
U, Tatal Padurii,
Cearta-ti canii tai,
Catelele tale,
Caii tai,
Telegarii tai,
Armasarii tai,
Zmeii tai,
Zmeoaicele tai,
Sa nu vie la N.
Sa-l zdrobeasca,
Sa-l zdruncineasca,
Din somn sa mi-l destepteze,
Ca eu cu focul te-oi arde,
Cu matura te-oi matura,
Cu apa te-oi ineca,
Cu toporul te-oi taia.
Muma Padurii este un personaj din mitologia romaneasca. În traditia populara romaneasca este o vrajitoare considerata o femeie urata, ce sperie oamenii, sihastra, locuind in adancul padurii. Sinonim cuvantului poate fi considerat Baba Cloanta.
Ea este adeseori prezentata ca dusmana a eroilor pozitivi precum Zmeul sau Balaurul. Uneori acesta din urma este prezentat ca fiul al ei. Muma Padurii traieite singuratica in inima padurilor adanci si e caracterizata printr-o infatisare groteasca, prin rautate si marginire. Eroul pozitiv o invinge insa intotdeauna.
La baza constituirii personajului au stat vechi credinte magice, superstitii sau reprezentari figurative ale forlelor naturii, care si-au pierdut semnificatia initiala, capatand numai o valoare poetica, fantastica.
Descantec de Muma Padurii:
Etichete: Vraji
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu