Vraji-Magie

VRAJI

Credeti in vraji?

Mucenicii de 9 martie – Traditii, obiceiuri , superstitii

Potrivit calendarului crestin ortodox , in ziua de 9 martie sunt omagiati “cei 40 de Sfinti Mucenici din Sevastia”.Legenda spune ca , in vremea imparatului Lichinie (Licinius) , stapanea in Sevastia ( Armenia) domnul Agricolaie , care avea in slujba 40 de ostasi crestini.Voievodul Agricolaie a vrut sa ii oblige sa renunte la credinta lor, dar ei nu au fost de acord , fiind, drept urmare, torturati amarnic : au intrat dezbracati intr-un iezer care , apoi, a inghetat , le-au fost zdrobite picioarele si , in cele din urma , au fost arsi pe rug.

Numele celor 40 de martiri ai credintei crestine au fost : Aetie, Acachie, Aghie, Aglaie , Alexandru, Atanasie, Candid, Chiril, Chirion, Claudie, Dometian, Domnos, Ecdit, Eutihie, Evnichie, Filoctimon, Flavie, Gaie, Gorgonie, Hudion, Ieraclie, Ilie, Ilian, Ioan, Isihie, Leontie, Lisimah, Meliton Nicolae, Prisc, Sacherdon, Severian, Sisinie, Smaragd, Teodul, Teofil, Valerie, Valent, Vivian, Xantie.

Mucenicii , numiti si Macinici , Sfintisori, Mosii de Martisor , marcau in calendarul traditional folcloric inceputul noului an agrar si erau considerati in cultura populara drept spirite ale mosilor si stramosilor , existand obiceiul de a li se face de 9 martie pomana .In mod special , pentru aceasta zi se gatesc “mucenicii” , adica colacei din aluat dospit in forma cifrei opt , sau avand asemanarea unei albine , unui om sau porumbel.Deliciul mucenicilor este dat de faptul ca sunt unsi cu miere si tavaliti in nuca pisata.
Exista, in unele zone , si obiceiul de a se face de 9 martie o turta mare , numita “Uitata” , avand forma unui om inzestrat cu urechi si nas , dar lipsit de ochi.Aceasta turta se dadea de pomana pentru toti mortii care nu fusesera pomeniti deloc vreme de un an in biserica.

Pornirea plugului , un obicei ritual specific zilei de 9 martie, consta in aducerea plugului in interiorul curtii unui gospodar si injugarea boilor la plug. In coarnelor boilor sau pe plug se aninau mucenici pregatiti pentru aceasta ocazie inca de la Craciun , ce urmau a fi ingropati in brazdele ogorului sau mancati de catre oameni si vite.
In unele regiuni , boii si plugul erau stropiti cu apa sfintita pastrata de la Boboteaza , sau afumati cu tamaie , urmand ca gospodarul sa mane boii intr-n cerc ritual in jurul casei sau curtii.
In alte zone se obisnuia sa se arunce un ou in fata plugului , iar boii urmau sa treaca peste un vatrai cu jaratic sau un topor asezat in poarta curtii , in acest fel conferindu-se animalelor harnicie si putere pentru munca aratului.

Baterea pamantului cu bate era o alta practica magica , executata de tineri sau copii , caracteristica zilei de 9 martie , un obicei ritual avand scopul de a izgoni frigul si a face sa iasa afara caldura din pamant.In unele regiuni , se credea ca , de fapt, cei 40 de mosi sau mucenici ar bate de fapt pamantul in fiecare “cap de primavara”.

Focurile de Macinici erau aprinse in ograzile sau gradinile gospodarilor , fiind intretinute cu paie vechi , plante uscate , gunoi de grajd si alte ramasite semnificand arderea rituala a iernii si purificarea in vederea intampinarii noului an agrar.Ca o curatire simbolica , feciorii sareau peste focuri , lasand ca straiele sa le fie patrunse de fum.

Cele 40 sau 44 de pahare de vin baute in ziua de 9 martie constituie un stravechi ritual de primavara , avand la baza credinta ca vinul ingurgitat se transforma in sange , dand putere barbatilor pentru intregul an in curs.Picaturile din vinul baut de 9 martie, risipite peste pomi si vii , aveau darul de a aduce recolte bogate.

Retezatul stupilor din ziua de Mucenici , un obicei avand darul de a inmulti albinele si mierea din noul an agricol, consta in curatarea stupilor si ungerea lor rituala cu sirop de la mucenici si cu tuica de drojdie.

Superstitii de Mucenici

- Cei ce dau de pomana mucenici in ziua de 9 martie vor fi feriti de boli si suparari si vor avea o soarta prielnica tot anul .
- Daca ploua de Mucenici va ploua si in ziua de Paste.
- Inteparea painii de casa de 40 de ori , pentru sanatatea tuturor membrilor familiei.
- Vremea din ziua de Mucenici se va repeta timp de 40 de zile consecutive.
- Ungerea vitelor cu mujdei de usturoi , la care se adauga otet , sare si apa , in scopul ocrotirii lor fata de nevastuici si serpi.
- Credinta ca cine nu tine sarbatoarea de Mucenici va fi bolnav vreme de 40 de zile.
- Plantele sadite de femei in gradina inainte de rasaritul soarelui vor rodi de 40 de ori mai mult decat de obicei.
- Apa din zapada de Mucenici era considerata ca un leac eficace pentru durerile de ochi si de cap.
- In unele regiuni, tinerii cautau pe camp radacini de Iarba Mare , vestit ingredient al leacurilor babesti si a potiunilor pentru vraji.

Un comentariu:

Camila360 spunea...

Buna ziua, prietenii mei sunt Camila Rodela si sunt din Michigan, United State. Sunt aici pentru a depune mărturie despre lucrările bune ale lui DR.OGAGA ​​KUNTA în viața mea. Soțul meu și cu mine am fost căsătoriți timp de 27 de ani cu doi copii. acum doi ani totul a ajuns la capăt. Am vrut soțul meu înapoi și l-am rugat, dar nu a ascultat niciodată, așa că am dat peste câteva mărturii despre această vrăjitoare particulară. Unii oameni au mărturisit că le-a adus înapoi pe iubitul lor Ex, unii au mărturisit că restaurează uterul și vindecând cancerul și alte boli, unii mărturisind că poate vrăji pentru a opri divorțul și vraja pentru a obține o slujbă bine plătită. Este uimitor, am dat peste o mărturie specială, era despre o femeie numită Vera, ea a mărturisit despre modul în care a adus înapoi iubitul ei Ex și, la sfârșitul mărturiei sale, și-a abandonat e-mailul. După ce am citit toate acestea, am decis să-i încerce. L-am contactat prin e-mail și mi-a explicat problema mea. Și mi-a spus ce trebuie să fac, am făcut-o și soțul meu sa întors la mine. Ne-am rezolvat problemele și am fost și mai fericiți decât oricând. Ești un om talentat și nu voi opri publicarea lui pentru că e un om minunat. Dacă aveți vreo problemă și sunteți în căutarea unei vrăji adevărate și autentice, Încearcă-l oricând, este răspunsul la problemele tale. Puteți să-l contactați prin e-mail: ogagakunta@gmail.com și să vă rezolvați problemele ca mine. El poate rezolva următoarele probleme și multe altele.
(1) DACĂ VREAȚI EX-BACK
(2) VREAȚI SĂ CONVENȚI SOSIUNEA DUMNEAVOASTRĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA DIVORȚIEI
(3) VĂ RUGĂM SĂ VĂ PROMOVAȚI ÎN OFICIUL DVS.
(4) VREI BĂRBAȚI BĂRBAȚI ȘI FEMEILE CARE VOR VĂ CĂUTĂ ATRACTIVĂ
(5) DACĂ DORIȚI SĂ CONCEPTĂ UN COPIL
(6) VREI DUMNEAVOASTRĂ
(7) VEI DUMNEAVOASTRUL DUMNEAVOASTRĂ PENTRU AI IUBI DOAR PENTRU VESTUL VIEȚII LUI
(8) Aveți nevoie de SPELL buna LUCK
(9) Aveți nevoie de un SPOT LOTTERY
(10) Aveți nevoie de un loc de muncă
ogagakunta@gmail.com