Vraji-Magie

VRAJI

Credeti in vraji?

8 Septembrie Sfanta Marie Mica; Traditii

Maica DomnuluiSfanta Marie Mica inchide perioada deschisa putin mai devreme, perioada ce marcheaza sfarsitul verii. Este ziua cand se duc randunelele.


Nasterea Maicii Domnului. Cel ce locuieste in Cer, Domnul, vrand sa se arate pre pamant si cu oamenii sa petreaca, a gatit mai intai pre dansul, loc de salasluirea slavei sale, pre cea Prea curata Maica a sa. Intru nasterea prea sfintei Nascatoare de Dumnezeu, bunul neam cel imparatesc si arhieresc mai mult s-a cinstit cu curatirea cea deplina a sfintilor ei parinti. De care lucru marturiseste sfantul Ion Damaschin : "O fericita insotire, Ioachime si Anno! Pentru ca cu curatire si cu cuviosie vietuind, pre visteria fecioriei o ati rasarit pre fecioara: ceea ce a fost mai inainte de nastere fecioara, intru nastere fecioara si dupa nastere fecioara, si totdeauna fecioara, cu mintea, cu sufletul si cu trupul de-a pururea feciorand" (Vietile sfintilor, I, pp. 264, 268-269).

Traditii:

Este sfarsitul verii si inceputul toamnei; nu se mai poarta palaria: "A trecut Santa Marie/ De-acum se spurca cainii in palarie"

Dupa Sfanta Marie Mica sa nu porti palarie.

Se duc randunelele.


Ziua care precede aceasta sarbatoare si cea care urmeaza dupa 8 septembrie sunt considerate la randul lor zile sacre, aceste zile se numesc Cercurile Sfintei Marii cel Mici.

Traditii:

Cercurile Sfintei Marii cele Mici se tin, cu o zi inainte de 8 septembrie si una in urma, fiindca ea n-are post. (Sperantia, II, ff. 57, 93)

Se serbeaza spunand ca e rau de izbituri, de lovitura, dureri circulare in jurul corpului.

E rau de paguba.

Niciun comentariu: