
Nasterea Maicii Domnului. Cel ce locuieste in Cer, Domnul, vrand sa se arate pre pamant si cu oamenii sa petreaca, a gatit mai intai pre dansul, loc de salasluirea slavei sale, pre cea Prea curata Maica a sa. Intru nasterea prea sfintei Nascatoare de Dumnezeu, bunul neam cel imparatesc si arhieresc mai mult s-a cinstit cu curatirea cea deplina a sfintilor ei parinti. De care lucru marturiseste sfantul Ion Damaschin : "O fericita insotire, Ioachime si Anno! Pentru ca cu curatire si cu cuviosie vietuind, pre visteria fecioriei o ati rasarit pre fecioara: ceea ce a fost mai inainte de nastere fecioara, intru nastere fecioara si dupa nastere fecioara, si totdeauna fecioara, cu mintea, cu sufletul si cu trupul de-a pururea feciorand" (Vietile sfintilor, I, pp. 264, 268-269).
Traditii:
Este sfarsitul verii si inceputul toamnei; nu se mai poarta palaria: "A trecut Santa Marie/ De-acum se spurca cainii in palarie"
Dupa Sfanta Marie Mica sa nu porti palarie.
Se duc randunelele.
Ziua care precede aceasta sarbatoare si cea care urmeaza dupa 8 septembrie sunt considerate la randul lor zile sacre, aceste zile se numesc Cercurile Sfintei Marii cel Mici.
Traditii:
Cercurile Sfintei Marii cele Mici se tin, cu o zi inainte de 8 septembrie si una in urma, fiindca ea n-are post. (Sperantia, II, ff. 57, 93)
Se serbeaza spunand ca e rau de izbituri, de lovitura, dureri circulare in jurul corpului.
E rau de paguba.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu